Målet er en mission

Interview Joachim Hjerl, Konvers.

I december måned fik jeg muligheden for at spørge iværksætteren Joachim Hjerl om livet som iværksætter. Joachim er serie-iværksætter, han har været med til at bygge RelationshusetGekko op, nu gælder det Konvers og 360° Nord. Konvers Kommunikation er et nichebureau, der arbejder med konceptudvikling, strategi og projekteksekvering indenfor fødevarebranchen.

Hør interviewet

 

eller læs uddraget.

Joachim, hvem er du?

Jeg er iværksætter. Jeg laver virksomheder og jeg prøver at bygge noget af værdi og et sjovt liv for mig selv. Tror det at have en sjov hverdag er det vigtigste for mig og indtil videre er det lykkedes.

Fortæl os om vejen til iværksætteri?

Det har ligget i kortene, fra min far som altid har været iværksætter og selvstændig. Det har altid været en mulighed jeg kunne vælge. Mit kald er at være min egen chef, jeg har svært ved at indordne mig under andre mennesker. Jeg greb muligheden da den var der.

Hvad har din største lære været?

At der er en omkostning ved at vælge det man vælger i livet. Der er altid en upside og en downside på tingene. Upsiden er at man får mulighed for selv at tilrettelægge sit liv og sin hverdag, downsiden er at man må give afkald på sikkerhed, stabilitet og forudsigelighed i sin tilværelse. Man er sin egen lykkes smed.

Du er jo lidt af en serie iværksætter. Hvad er din vision?

Oprindeligt var ambitionen for min samarbejdspartner og jeg at kaste en masse bolde op i luften og se hvilke bolde der lander. Nu er tingene mere realistiske og vi fokuserer benhårdt på at få tingene til at lykkedes og at få bygget noget der er rentabelt.

Hvilke egenskaber besidder du som sikrer dig succes som iværksætter?

Ukuelig optimisme og troen på at det jeg laver nok skal lykkedes. Jeg er svær at slå af pinden. Jeg er dygtig til at skabe relationer og få andre til se det jeg ser og ville det jeg vil. Jeg kan få andre til at brænde for det jeg er i gang med.

Hvad og hvem inspirer dig?

Min samarbejdspartner og jeg er pot og pande og det er meget værdifuldt for mig. Jeg henter min energi hos de mennesker, som vi har ansat. De har vilje og drive og selvom de er lønmodtager i virksomhederne, er de drevet af iværksætterlyst og vil se tingene ske.

Hvis du skulle beskrive en evne man skulle have som iværksætter, hvad skulle det være?

Man skal være ekstrem risikovillig og være villig til at give afkald på tryghed, sikkerhed og stabilitet. Man skal være klar på at arbejde indenfor nogle rammer hvor man er overladt til sig selv. Der er ikke noget sikkerhedsnet.

Hvis du skulle give et godt råd til iværksættere?

Just do it! Tag skridtet, det er i virkeligheden ikke særlig svært hvis man vil det. Skær totalt ned på omkostninger, jeg har et ekstremt lavt forbrug for at kunne leve livet som iværksætter. Man skal kunne klare sig et par måneder uden løn, da lønningerne kan være ekstremt svingende fra måned til måned. 

Har du nogle mål nu du gerne vil opnå med din forretning?

I bureauet (Konvers kommunikation) er målet at vi om to år skal være 10 mand. Målet for 360° NORD er at være meget fleksible for at kunne tilpasse vores platform til den virkelighed der er. Og at skabe en bredere samfundsmæssig dagsorden, der går ud på at få gjort maden danskerne spiser og det vareudbud der er i fødevaresektoren, mere spændende og få bedre lokalt produceret økologiske varer på hylderne.

Tak Joachim!

Joachims 5 råd til iværksættere:

1. Skru dine private omkostninger helt, helt i bund – du skal kunne leve på en sten i perioder.

2. Få dine nærmeste til at forstå, at du som selvstændig er på vej ud i uroligt farvand – og at alle mand skal være forberedt på turbulens.

3. Sørg for at have gode folk på de poster, hvor du ikke er så stærk – fx bogholderi, revision, juridisk rådgivning osv. Helst fleksible folk, der forstår hvilke udfordringer livet som selvstændig kan indebære.

4. Stop dig selv hver gang du skylder skylden på finanskrisen – tør øjnene og kig fremad.

5. Tag frikvarterer. Lad være med at køre dig selv så hårdt, at du løber tør, også selvom det er sjovt at arbejde for sig selv. Livet er andet end arbejde – også som selvstændig.

 

Be Sociable, Share!

Speak Your Mind

*